In de zomer van 2009 vaart de Nobiling een rondje door Nederland, over de randmeren, het IJsselmeer en Friesland.

Hieronder het logboek, zodat je kunt zien waar we zijn en geweest zijn en of er nog spannende dingen zijn gebeurd:

30 juli: Zutphen -Arnhem

We zijn weer thuis! Om 15.00 uur legden we aan aan de Rijnkade in Arnhem. Wendel heeft vandaag gezellig met ons meegevaren. Onderweg heeft Arjan de koelwaterpomp van een motor gerepareerd en hebben we een stuk met een motor gevaren, maar alles werkt nu weer.

29 juli: Urk - Zutphen

We hebben vandaag flink doorgevaren en kwamen tot Zutphen op de IJssel, met 400 toeren (normaal 300).

28 juli: Terhorne - Urk

Vandaag zijn we weer op de terugweg gegaan, nadat Geert, Annelies en Sarah langs waren geweest. We kwamen onderweg nog het skutsjesilen tegen waar we omheen zijn gevaren: We hadden met de vorige eigenaar van de Nobiling afgesproken in de Galamadammen om nog wat spullen op te halen, we hebben daar aangelegd aan het aquaduct: Hij had nog wat zuigslangen en een kop van de motor, deze hadden we zo aan boord en we waren vlot door de sluis bij Stavoren dus zijn we maar doorgevaren naar Urk, we waren daar net voor zonsondergang.

27 juli:Terhorne

Rustdag en eten bij Hinco die in Terhorne op een tjalk woont.

26 juli: Terhorne

Vandaag hebben we ook lekker gezeild en met Steven en Francis gegeten in Terhorne.

25 juli: Terhorne (eilandje1 naar eilandje2)

Zaterdag kwamen de zeeverkenners aan en zijn we bij hun aan het eilandje gaan liggen: . Ondertussen waren Steven (vader van Annelinde) en Nils (een vriend) ook aangekomen. We waren het motorbootvaren in mooie zeilgebieden een beetje zat dus we hebben een valk gehuurd en lekker gezeild:

24 juli: Sneek - Terhorne

Hier weer het vervolg nadat we in Terhorne waren gestrand (tja we hadden even echt vakantie zonder computers). We zijn dus vrijdag van Sneek naar een eilandje bij Terhorne gevaren. Het is daar erg ondiep dus we zijn maar ergens bij de vaargeul gaan liggen, bleek wel het verste eilandje van Terhorne te zijn, maar wel een mooi plekje:

23 juli: Stavoren - Sneek

Het bord van ligplaats Nobiling stond er nog in de Galamadammen maar we zijn er niet gestopt, we hebben wel de voormalige eigenaar gebeld en die kwamen we tegen op een skutsje, hij vond het erg leuk om het schip weer te zien. We wilden nog even naar het skutsjesilen in Langweer gaan maar de sloot was toch wel erg smal en ondiep, we hadden al een stuk gebaggerd zeg maar, dus zijn we maar omgedraaid en teruggegaan. We moesten nog boodschappen doen, dus zijn we maar Sneek binnen gevaren: hier blijven we vannacht:

22 juli: Stavoren

Vandaag zijn Henny en Jan langs geweest (de ouders van Arjan) en hebben we door Stavoren gelopen en er wat gegeten. We hebben ook nog even een foto gemaakt van waar we volgens de havenmeester wel konden gaan liggen: naast die andere sleepboot, en dan komen we dus vanaf de kant waar je naar kijkt. Beetje klein en veel breekbare jachtjes, dus gelukkig maar dat we aan de buitenkant zijn blijven liggen met uitzicht over het IJsselmeer.

21 juli: Hoorn - Stavoren

We waren binnen twee uur in Enkhuizen en we hadden nog zin om te varen, ondanks de waarschuwingen voor windvlagen van windracht 9 in buien (maar verder was het windkracht 3), dus zijn we doorgevaren naar Stavoren. Onderweg kwamen we heel wat mooie zeilbootjes tegen, dan is het toch wel jammer dat we met een motorboot zijn: In stavoren hebben we een heel mooi plekje voor de sluis: en we wilden eerst in de haven van Stavoren gaan liggen maar die lag al vol, achteraf gezien met jachtjes, dus het was maar goed dat we daar niet zijn gaan liggen.

20 juli: Hoorn

We zijn nog een dagje in Hoorn gebleven, waar we werden aangestoken door de buurvrouw die druk aan het verfkrabben was dus we hebben zelf ook geschuurd en geschilderd. Trudie moest een kap om waar ze het niet mee eens is: tijdens het wandelen door Hoorn kwamen we ook nog de kleinste "Aukje" tegen die we ooit gezien hebben: (het bootje ernaast is een klein zeiljachtje)

19 juli: Amsterdam - Hoorn

Vandaag zijn we met windkracht 5 zw over het Markermeer naar Hoorn gevaren: langs het paard van Marken:

In Hoorn hebben we een mooi plekje tussen de toeristen en de charterschepen hebben gekregen: , met een lekker drankje is het goed toeven hier:

18 juli: Amsterdam

Het ging vandaag hard waaien dus blijven we nog een dagje in Amsterdam, bovendien had onze hond Trudie een ontstoken pootje dus moesten we naar de dierenarts, gelukkig was die aan het water en konden we daar met het bijbootje heen, wel aan de andere kant van de stad, aan de Weesperzijde, en het laatste stuk moesten we lopen omdat de benzine van het bijbootje op was, dus moesten we ook nog lopen naar een tankstation. Daarna nog even rondgevaren door de stad, boodschappen gedaan en nog even langs de Wallen voor Arjan:

17 juli: Amsterdam
Vandaag blijven we in Amsterdam, we hebben een auto gehuurd en een stuurstoel gehaald bij Scheepssloperij Treffers in Haarlem:

16 juli: Harderwijk - Pampus - Amsterdam
Nobiling voor Pampus! en en barbeque voor pampus (is meestal maar nu ook letterlijk):
'savonds zijn we toch maar doorgevaren naar Amsterdam, we weten nu ook precies hoe hoog de mast is want we waren vergeten de mast naar beneden te halen voor de brug voor de Oranjesluizen, gelukkig ging het net goed, weer op 10cm na. Door de havendienst werden we naar de Houthaven verwezen, mooie steigers liggen daar, we zijn maar aan de kant van de steigers voor de chartervaart gaan liggen (andere kant stond voor beroepsvaart), maar nadat wer de hond hadden uitgelaten lag de havendienst bij ons langszij, of we toch maar aan de andere kant van de steiger wilden gaan liggen: toch jammer zo'n grote havendienstboot, ziet Nobje er weer zo klein uit ;-) Er ligt nu trouwens nog steeds niets aan de andere kant van de steiger dus waarom dat nou nodig was...

15 juli: Harderwijk
we blijven nog een dagje in Harderwijk,
we zijn met het bijbootje naar Harderwijk gevaren over de woelige baren:

14 juli: Roggebotsluis - Harderwijk
Roggebotsluis - Harderwijk (eilandje ten westen van)
onderweg kwamen we nog onder de brug van Elburg door, wat maar net ging, we hebben de schoorsteen eraf gehaald

13 juli: Deventer - Roggebotsluis
Deventer - Roggebotsluis (Randmeren)
tussenstop in Kampen, waar een motor kuren had, we dachten dat de kop van do motor eraf moest en dat onze tour over was, maar gelukkig kwam Arjan erachter dat het toch aan een ander onderdeel lag, dat zo vervangen kon worden uit onze voorraad reservedelen, altijd leuk oude motoren.

12 juli: Giesbeek- Deventer
Giesbeek - Deventer